Dags för byte till aluminiumfönster?

Aluminiumfönster – fem fördelar

1. Fönster i aluminium har i allmänhet en mycket hög livslängd. Det gör att du kan vänta många år innan du behöver lägga pengar på ett nytt fönsterbyte, samt att fönstren sannolikt höjer värdet på ditt hem om/när det blir dags för försäljning.

2. Materialet gör att fönstren blir lätta i vikt men ändå har en hög hållbarhet och materialstyrka.

3. Jämfört med andra typer av fönster så kräver aluminiumfönster relativt lite underhåll.

4. Idag finns det olika kombinationsfönster där man exempelvis kan ha trä på utsidan och aluminium på insidan. En annan vanlig variant är en stomme i stabilt trä som sedan kläs med aluminium.

5. Att dessa fönster blivit mer populära gör att man som konsument idag kan välja mellan många tillverkare och leverantörer av aluminiumfönster. På Fönsterproffs.se samlas seriösa fönsterfirmor från hela landet. Lägg en prisförfrågan, helt kostnadsfritt och få offert på ditt fönsterbyte.

Finns det några nackdelar?

Självklart finns det också nackdelar med aluminiumfönster jämfört med vissa andra typer av fönster. Exempelvis så är aluminiumfönster ibland sämre på att hålla värmen vilket kan få stora konsekvenser om man lägger pengar på energieffektiva fönsterglas men inte ser till att själva fönsterkonstruktionen har god värmeisolering.

Se till att höra efter med din leverantör att de aluminiumfönster du väljer har lågt U-värde (alltså, att de håller värmen bra) och att de är gjorda för svenska väderförhållanden. Detta är förutsatt att det är en viktig faktor för dig, ibland kan ju värmeeffektivitet vara mindre viktigt, som vid fönsterinstallation i en sommarstuga.

Bästa pris på fönsterbyte i aluminium

Generellt ligger ett aluminiumfönster av normalstorlek på mellan 2 500 – 5 000 kr, men det går att hitta billigare fönster för runt tusenlappen såväl som exklusiva modeller där priset går uppemot 7 000 – 8 000 kr. De variabler som avgör var i prisspannet du hamnar på ditt fönsterbyte är framför allt:

  • Storlek
  • Leverantör
  • U-värde
  • Märke

Miljövänligare fönster

Idag finns det många fönstertillverkare som satsar på fönster där en stor del av materialet är återvunnen aluminium, alltså metall som använts tidigare och sedan smälts ned för att bli en del av nya fönster. Det gör att den som satsar på dessa miljövänligare aluminiumfönster också drar ett strå till stacken för att klimatsmartare samhälle.

Aluminiumfönstrets historia

Att göra fönster i aluminium blev särskilt populärt efter Andra Världskriget då byggindustrin växte så det knakade och behovet av lättillverkade fönster i stora upplagor var enormt. Aluminiumfönster blev då ett populärt fönsterval som står sig än idag trots konkurrens från exempelvis PVC-fönster och kombinationsmaterial.

Men redan på 30-talet, innan kriget, började aluminium ta allt mer plats som material för fönstertillverkare då de växande storstäderna tydligt visade att träfönster ofta hade för låg livslängd. Lösningen blev då helt enkelt aluminiumfönster.

Prata igenom ditt fönsterbyte, ställ frågor och jämför offerter och priser på aluminiumfönster här.