Tre saker att tänka på: kostnad, funktion och utseende

Funderar du på att byta fönster men vet inte riktigt vart du ska börja, eller vad du bör känna till? Här kommer en snabbguide bad som är bra att tänka på när du står inför ett stundande fönsterbyte.

Utseendet spelar en viss roll ändå…

Många av oss kanske först och främst tänker på hur de nya fönstren kommer se ut i förhållande till huset, och detta är definitivt en viktig del av att byta fönster. Kostnaden för fönstren bör här vägas mot utseendet. Generellt kan sägas att:

  • Standardmått på fönster innebär en mindre kostnad än måttbeställda.
  •  Fönster med spröjs och udda former har en tendens att kosta mer än vanliga rektangulära rutor.
  • Träramar och PVC-ramar är de billigare alternativen. Aluminiumram kostar mer. Träramar kräver dock mer underhåll i längden.
  • Träramar passar bra på äldre hus och trähus, medan aluminium är snyggt till moderna hus.

…men funktionen är viktig!

Det du bör tänka på är att försöka hitta fönster som kombinerar ett passande utseende med passande funktioner. Här kan du till exempel överväga:

  • Ljudisolering – bor du vid en väg eller liknande som ger ifrån sig mycket ljud? I så fall kan det vara klokt att titta på fönster som isolerar väl!
  • Vill du sänka dina värmekostnader när du ska byta fönster? Kostnaden för riktigt bra värmeisolerande fönster är generellt högre, men det får du förr eller senare igen på värmeräkningen.
  • Hur ska fönstret kunna öppnas och stängas? Inåt eller utåt? Uppåt eller nedåt? Ska det kunna lutas/kippas för en smidig vädring utan att behöva flytta krukor och liknande? Fönster idag kan fås med nästan alla typer av hängningar, i underkant, överkant, sidohängning, höger eller vänster…

Känner du dig osäker på vilken typ av fönster som passar bäst till ditt hus, gör efterforskningar, läs på, och ta sedan kontakt med en fönsterfirma som kan komma med experthjälp i frågan.

Kan jag byta fönster själv för att sänka kostnaden?

Det korta svaret på den frågan är ja, det går. Det långa svaret är, ja, det kan du, men bara om du vet med dig att du har kunskapen för att göra det, och om du känner att jobbet kommer bli lika bra gjort som om en professionell hantverkare hade gjort det. Det du nämligen bör tänka på när det gäller hemmabyggen är att du ofta inte har precis alla verktyg som behövs, att det kan uppstå komplikationer där du behöver experthjälp ändå, och att det är lätt att det blir små läckor i fönsterkarmen som en glad amatör kanske inte upptäcker i första taget. Alltså, känner du att du har de hantverkarmässiga kunskaperna, gör arbetet själv, men annars kan det vara klokt att kontakta en extern firma för att byta fönster. Kostnaden för detta behöver inte bli så stor ändå, speciellt med det fördelaktiga ROT-avdraget, där du kan dra av upp till 50 000 kr av arbetskostnaden på skatten! Tänk även på att be om offerter från ett flertal företag innan du bestämmer dig, eftersom du då får en större kunskap om hur mycket jobbet bör kosta.

Många undrar vad byta fönster kostnad kan ligga på. Att söka på internet och be om en offert online är både smidigt och smart.

Gör efterforskningar på nätet kring fönsterbyten och läs på innan du bestämmer dig. 
Ta sedan kontakt med en fönsterfirma och be om en offert! Ett exempel på offerttjänst är fönsterproffs.se