Bygglov är en liten men viktig del av projektet vid fönsterbyte eller renovering.

Krävs det bygglov för ett fönsterbyte?

Följande punkter innebär allt som oftast att du måste ha bygglov, men det kan ibland gå utan. Tumregeln är dock att alltid söka bygglov för dina fönsterarbeten, då vet du att du gjort vad som krävs av dig och behöver inte oroa dig för tråkiga överraskningar längre fram när fönsterbytet är klart och bygglovet visade sig behövas trots allt.

Du behöver inte bygglov om:

  • Du byter ut dina nuvarande fönster mot nyare fönster som ser likadana ut.
  • Du utför en fönsterrenovering där delar av fönstren byts ut (förutsatt att de ser i princip likadana ut som tidigare). Här kan du läsa mer om processen att renovera fönster.

Du ska ansöka om bygglov:

  • Om dina nya fönster väsentligt förändrar utseendet på ditt hus.
    Om du byter fönster och det är en annan storlek eller annat format än tidigare krävs bygglov då det förändrar fasadens utseende.
  • Om du vill sätta in takfönster (takkupa) kan bygglov behövas beroende på ert hus specifika detaljplan. Detta för att en vind som idag räknas som just ”vind” med ett takfönster kan förvandlas till en extra våning i juridisk mening. Därför kan bygglov alltså vara nödvändigt om fönsterbytet omfattar takfönster.
  • Om du ska sätta in ett helt nytt fönster. Det räknas som en fasadändring och då krävs det alltså att du fått bygglov.

Så går du tillväga

Bygglov för att byta fönster får du hos din kommun. Hör gärna med folk i ditt område om deras egna erfarenheter av bygglov i din kommun, det kan vara guld värt när du själv går in i processen.

Kolla med dina hantverkare så att de är med på vad som gäller och vad bygglovet tillåter. Detta är förhoppningsvis inget problem eftersom ni så klart reglerat vad som ska göras i ett avtal på förhand. Seriösa fönsterfirmor, som du också kan begära offert från, hittar du här: Offerter från fönsterleverantörer och installatörer.

Har ditt hus ett särskilt kulturhistoriskt värde är reglerna oftast ännu hårdare. Hör med din kommun direkt i så fall. Läs mer om bygglov.

Boverket har sammanställt landets kommuners webbsidor med information om byggande och boende över bygglov: Läs mer på boverket.se 

Har du fått bygglov? Grattis! Då kan du fortsätta med att läsa vår guide till fönsterbytet.