Så byter du fönster så billigt som möjligt – våra bästa tips

Att byta fönster billigt kan verka krångligt. Dels så behöver du investera i själva fönstren och eventuellt också i att någon ska installera dem. Vid ett fönsterbyte är det vanligt att utöka fönsterytan med lite större fönster.  Att skapa en större yta för det nya fönstret släpper in efterlängtat ljus men innebär också en extra kostnad. Saker som bra ljudisolering, bra värmeisolering och olika typer av fönsterramar påverkar också priset på fönsterbytet. Så, finns det några knep eller tips för att kunna byta fönster billigt?

Enklare fönsterdesign och billigare ramar

När det kommer till fönster så gäller principen – ju mer komplicerat fönster, desto dyrare blir det. Om fönstret är måttbeställt, har frostat glas eller kommer med spröjs och så vidare så ökar kostnaderna för fönstret. Udda former som cirklar, valv och liknande blir också dyrare än ”vanliga” rektangulära fönster. Fönster som går från golv till tak betyder också mer glasyta, och därmed mer pengar. Vilken typ av ram fönstret har spelar också roll. PVC-ramar och träramar är allra billigast, och träramar är det som det finns i ett störst urval av i Sverige, eftersom träramar sedan länge har varit det vanligaste alternativet här. Beställer man utanför Sveriges gränser kan man dock hitta mer PVC-ramar, eftersom de är vanligare på kontinenten och speciellt i Tyskland.

Jämför värmeisolering mot kostnaden för fönstren

Generellt är det tyvärr så att fönster som är riktigt bra ur värmeisoleringssynpunkt kostar mer i införskaffningsvärde. Problemet där blir, att även om fönstret kanske var billigt att köpa in, så springer kostnaderna iväg genom att värmen i ditt hus sipprar ut genom fönstret även när det är stängt, och det blir inte heller billigt i längden. Att bara tänka på inköpspriset när man vill byta fönster billigt är alltså kanske inte alltid den bästa idéen. Försök att hitta en kompromiss som funkar för dig – du kanske inte behöver välja ett fönster med det absolut lägsta U-värdet (ett lågt U-värde innebär bättre isoleringsförmåga), utan kan nöja dig med ett som understiger värdet för energifönster, alltså under 1,2 i U-värde?

Byta fönster själv – billigt eller ej?

Att byta fönster själv kan definitivt ses som det billigaste alternativet vid första anblicken, men i längden kan man tjäna på att leja bort arbetet. Detta eftersom arbetet då blir fackmannamässigt gjort, vilket borgar för rätt U-värde för fönstret, eftersom det ska sluta tätt vid alla fogar och karmar, och dels eftersom ett fackmannamässigt jobb ger ett mervärde vid en eventuell försäljning av huset. Det finns också sätt att byta fönster billigt även när en firma anlitats att sköta fönsterbytet.

  • Att använda sig av ROT-avdraget, och på så sätt få delar av arbetskostnaden betald, som högst 50 000 kr per skattebetalande person i hushållet.
  • Samla in offerter och förhandla med fönsterfirmorna.
  • Efterfråga mertjänster.
  • Gör efterforskningar, så du vet vilket pris som är rimligt i förhållande till utfört arbete och till fönstertyper.

 

Nöjd katt efter fönsterbyte.

Att byta fönster kan minska kallras och gör många i familjen nöjda.

På nätet (internet) kan du hitta många olika fönsterfirmor. Där kan du efterfråga offerter och läsa mycket mer om hur olika fönster fungerar och hur de påverkar huset. På sajten Fönsterproffs.se samlas många duktiga leverantörer ihop. Skicka en prisförfrågan så svarar upp till fem firmor med sina respektive offert.