Det finns gott om fönsterleverantörer som utför fönsterbyten i Sverige. Marknaden består av både:

 • Stora aktörer som både säljer hårdvara (fönster & tillbehör) samt erbjuder montering/installation.
 • Mindre, nischade fönsterfirmor som verkar i ett mindre geografiskt område eller är specialiserade på en viss typ av fönster.

Välj rätt fönsterleverantör

Generellt gäller en enkel regel – du hittar i princip aldrig rätt fönsterleverantör på första försöket. Ofta krävs det kontakt med ett antal olika fönsterföretag för att landa i rätt lösning, både vad gäller typ av fönster, pris och vilken fönsterfirma du till slut väljer (såvida du inte utför arbetet helt själv).

Fem enkla steg till en perfekt fönsterlösning

1. Skriv om ditt tänkta fönsterbyte på ett sätt som är så tydligt att vilken fönsterleverantör eller montör som helst kan förstå. Stolpa upp hur du vill att det ska se ut, vilka energiisolerande krav du har, om du redan på förhand vet vilket material du vill ha, och så vidare.

2. Skicka offertförfrågan till leverantörerna. Antingen letar du upp fönsterfirmor i ditt område, eller så använder du ett formulär som direkt skickar vidare förfrågan till fönsterleverantörer i ditt område (kostnadsfri tjänst utan krav på köp hittar du exempelvis hos Fönsterproffs.

3. Granska offerterna du får. Kolla upp att fönsterfirman är seriös genom att kolla upp deras organisationsnummer på t.ex. allabolag.se. Använder du en offerttjänst har företagen redan granskats, men går du på kontakter eller ett företag du själv letat upp bör du alltid dubbelkolla att de är ett registrerat bolag.

4. Be gärna om referenser. De allra flesta fönsterleverantörer och fönstermontörer kan erbjuda tidigare kunder som gått med på att bli kontaktade. Ring och fråga hur de upplevt fönsterfirman i fråga och om fönsterbytet blivit lyckat.

5. Kolla igenom offerterna för att jämföra erbjudna priser på både själva fönstren och på arbetskostnaden för att få dem monterade. Vissa föredrar att köpa in fönstren på egen hand och sedan anlita hjälp för själva snickrandet, medan andra gärna köper in hela kakan från samma fönsterleverantör.

Läs gärna vår granskning av fönsterbyten och priser för mer information om denna process.

Granska din fönsterleverantör med rätt frågor

Du kommer snabbt märka om du har att göra med en seriös aktör efter att du ställt dessa frågor:

 • Har ni F-skatt? Är ni anslutna till någon branschorganisation?
  Detta är en grundbult i granskningen av din tänkta fönsterinstallatör. En branschorganisation som jobbar med fönsterfirmor är Glasbranschföreningen.
 • Vilka referenskunder har ni? Kan jag kontakta dem? Har ni bilder?
  Be om så mycket information som möjligt från fönsterfirmans tidigare jobb. De flesta är duktiga hantverkare som stolt vill visa upp vad de gjort tidigare.
 • Vilka fönster rekommenderar ni till mitt hus, och varför just dem?
  Olika fönster har olika positiva och negativa egenskaper, allt från pris till underhållskrav. Se till att de du väljer plockar ut de bästa möjliga fönstren utifrån dina förutsättningar, och inte utifrån vad de för tillfället råkat få för rabatt från tillverkarna.
 • Sköter ni ROT-avdraget direkt på fakturan?
  Svaret på denna fråga ska vara JA, men ställ den gärna för att säkerställa att firman i fråga har koll. De drar då av 30% för kostnaden för arbetsinsatsen. Observera dock att det fortfarande är du själv som har ansvar för att ha betalat in så mycket skatt under året att det täcker beloppet du vill göra avdrag på.
 • Kan vi skriva ett avtal?
  Även här ska svaret vara ett rungande JA. Ett avtal i skrift skyddar både dig och fönsterleverantören på ett bra sätt eftersom ni då vet vad som gäller, vad som ska ingå i arbetet och vilket pris som är avtalat, oavsett om det är ett på förhand fastslaget pris eller en timkostnad. Läs mer om hantverkaravtal här.
 • Vad händer när arbetet är utfört?
  Ett vanligt bekymmer som kan visa sig längre fram är att man inte varit tydlig kring vad som gäller efter att fönsterbytet är utfört av leverantören/montören. Fråga och avtala därför om vad som gäller för garanti, eventuellt underhåll och reparation och gärna också beräknad livslängd för dina nya fönster.

Några bra svenska fönsterleverantörer

Det finns jättestora fönstertillverkare och fönsterfirmor, och det finns små enmansfirmor som sköter hantverket och köper in fönstren från annat håll. Det går inte att generellt säga vilka som är ”bäst”, men här är några mer välkända fönsterleverantörer som är aktörer på den svenska marknaden.

Vill du slippa ringa runt till var och en rekommenderar vi en offerttjänst för att på så sätt få direktkontakt med flera manuellt utvalda fönsterfirmor genom ett par enkla knapptryckningar. Här kan du jämföra priser från flera seriösa fönsterinstallatörer på en gång: Fönsterproffs.se.

 

G&B Fönster
www.gobfonster.se
Baserade i Småland, brett sortiment.

Fönsterproffs
www.fonsterproffs.se
Samlar fönsterfirmor över hela Sverige. Här kan du lägga en kostnadsfri prisförfrågan och få offert från flera olika företag på samma gång.

Mockfjärds Fönstermästaren AB
www.mockfjards.se
Ett familjeföretag från Dalarna som vuxit till att bli en av Sveriges ledande fönsterbytare. Säljer förutom fönster även dörrar och utför fönsterinstallationer.

Hantverkarhuset
www.hantverkarhuset.se
Göteborgsbaserade och sköter hela fönsterarbetet, från material till projektlösning.

VELFAC
www.velfac.se
Stort internationellt företag med många fönsteralternativ.

Lycka till i jakten på det perfekta fönsterbytet – utfört av den perfekta leverantören!