En fönsterrenovering kan ofta vara ett fullgott alternativ till ett regelrätt fönsterbyte. Här lär vi dig grunderna i en bra fönsterrenovering!

Kanske är dina fönster helt enkelt tillräckligt fräscha och starka för att fungera några år till efter en renovering. De kan också ha ett byggnadshistoriskt värde som gör det värt att behålla dem snarare än att bara skaffa nytt.

Exempel på moment vid en fönsterrenovering:

Måla om fönster. Ett lager färg kan göra stor skillnad, och den som regelbundet målar om sina fönster kan ofta förlänga deras livslängd med 10-20 år.

Reparera karmar/bågar. Sprickor, nötta ytor, hål med mera kan alla fixas till av en fönsterhantverkare som är kunnig på just din typ av fönster. Kom ihåg att aluminiumfönster är väsentligt annorlunda än träfönster, som i sin tur har helt andra egenskaper än PVC-fönster. Leta alltid upp en fönsterfirma som kan din specifika typ av fönsterrenovering. Tips! Fönsterproffs.se är en kostnadsfri tjänst där du kan begära in priser på fönsterarbeten från hantverkare i landet.

Byta ut karmar. Karmarna är fönstrets stomme och grundpelare, och kan ibland behöva bytas ut. Tänk på att du i princip gör dig av med fönstret och detta bör alltså enbart räknas som ”fönsterrenovering” ifall det är själva glasen du vill bevara.

Byta ut glas. Om det är själva fönsterstommen/karmarna som är det du vill bevara på fönstret så kan nya glas göra susen. Inte minst om du vill satsa på glas som håller värmen bättre.

Att renovera sina gamla fönster är ibland bättre än att köpa nya.

8 fönsterpunkter du behöver se över

Gå igenom var och en av dessa delar av dina fönster och du får en bra uppfattning om hur omfattande din fönsterrenovering kommer att bli:

1. Fönsteröverblecket (kan lätt vara rostskadat).
2. Hörn och hörnbeslag – särskilt utsatta.
3. Gångjärn, både för rostskador och slitskador.
4. Leta glipor mellan karm och båge.
5. Se över hörnfogar, angrepp av fukt är vanligt.
6. Lossnat fönsterkitt
7. Flagnad och sprucken färg.
8. Skador på fönsterglaset.

Går du igenom dessa åtta punkter på dina fönster så kommer du garanterat hitta de eventuella skador som är värda att åtgärda.

Vad kostar en fönsterrenovering?

Att renovera fönster kan kosta allt mellan några hundralappar per fönster och 5000-6000 kr/fönster beroende på hur komplicerad renoveringen är och hur specialiserad fönsterreparatören behöver vara. Är det fönster av standardsnitt räcker det generellt med att anlita en fönsterhantverkare för cirka 400-700 kr/timmen (vilket du får 30% avdrag för med ROT-avdraget om du bor i hus). Materialkostnaden är ofta relativt liten, men beror självklart på vad renoveringen omfattar. En liter fönsterfärg räcker till ungefär sex fönster.

Glöm inte att räkna in värdeökning

Kom ihåg att en fönsterrenovering ofta leder till ökat värde på din villa eller ditt radhus, detta bör du väga in när du räknar på huruvida du ska genomföra fönsterrenoveringen eller inte.

Vill du ta in hjälp utifrån bör du alltid ta in offerter från några olika entreprenörer och sedan jämföra deras prisbilder. Går du bara på ”första bästa” får du antagligen inte någon klar bild över vad en rimlig prisnivå är för ditt önskade jobb då du inte kan sätta det i relation till andra offerter.

Byta fönster eller renovera?

När du noterat skador och problem på dina fönster kan du hamna i en sits där det nästan är mer ekonomiskt och tidsmässigt försvarbart att byta ut fönstren istället för att renovera dem. Läs i så fall vår guide till fönsterbyten.

I slutändan handlar det ofta om en avvägning mellan att renovera fönstren oftare men till lägre kostnad, eller byta ut dem mer sällan men till en högre kostnad. Det valet är i slutändan ditt eget, men kom ihåg att båda alternativen finns!

Läs vår guide: Steg-för-steg: Så här renoverar du dina fönster

För en mer avancerad renovering rekommenderar vi alltid att du tar in en fackman som kan just dina fönster och vet vad som behövs för din fönsterrenovering.