Ett fönster på uppsving

PVC-fönster har på senare år blivit ett allt mer populärt alternativ för svenska villaägare när de ska byta fönster på sin bostad. Den ökade populariteten beror till stor del på att många bytt fönster för att få ner hushållets energiförbrukning. Ur den synvinkeln är fönster i PVC (polyvinylklorid) ofta ett riktigt bra val. På grund av sin helgjutna flerkammar-konstruktion har de nämligen en väldigt god isolering, vilket bidrar till att minska risken för kallras. Dessutom är PVC ett mycket hållbart material, som klarar sig bra i väder och vind och knappt behöver något underhåll – annat än en tvättning då och då.

 

Olika karmar för olika fönster

På grund av sin konstruktion blir karmarna på ett PVC-fönster normalt sett lite bulkigare än på ett vanligt träfönster. Vill du ha en tunnare karm på ditt PVC-fönster får du oftast betala lite mer, men det kan vara ett bra alternativ om du ser det som en viktig faktor att få in mer solljus i huset. Bäst lösning får du ofta om du tar in offerter från olika firmor.  Det kan du göra kostnadsfritt och smidigt via denna tjänst för PVC-fönsterfirmor.

Oroar du dig för att dina PVC-fönster ska se ”plastiga” ut? Lugn. Nuförtiden så är inte risken längre så stor att PVC-fönster förstör helheten på huset. Visst syns det skillnad mellan ett PVC-fönster och ett gediget träfönster, men dagens PVC-fönster har en ganska angenäm design, jämfört med de första PVC-fönstren som kom ut på marknaden.

Utbudet av olika färger och utformningar av PVC-fönster ökar hela tiden. I dag finns även modeller där karmarna som ska sitta på utsidan av huset har behandlats med aluminium för att öka hållbarheten, vilket så klart även påverkar utseendet (Du kan läsa mer i artikeln fakta om aluminiumfönster).

3 tips inför ditt byte till PVC-fönster

  1. Eftersom PVC-fönster oftast är helgjutna i plast av en specifik färg – och inte målade, syns också repor och andra skavanker mindre eftersom färgen inte skrapas av. Skulle det dock bli en rejäl skada – som t ex en stor spricka i karmen, kan man i värsta fall få byta ut hela fönstret då de är svåra att reparera.
  2. Beroende på ljudnivån i ditt bostadsområde kan du välja att installera PVC-fönster med antingen två eller tre glas. Men oavsett var du bor är det förmodligen det mest kostnadseffektiva valet du kan göra när du ska byta fönster.
  3. Förutom att PVC-fönster är billiga både att köpa och underhålla, ger de god isolering och minskar därmed också dina energiutgifter i det långa loppet. Väljer du dessutom PVC-fönster med värmereflekterande energisparglas kan du sänka dina energikostnader ytterligare.

Leverantörer

Se gärna vår lista över fönsterleverantörer.

Nedan är exempel på stora återförsäljare och/eller tillverkare av PVC-fönster.

Redan innan du börjar leta fönstertyper och bra priser bör du bestämma dig för om du är ute efter en leverantör som bara säljer fönster, eller om du också vill ha hjälp med frakt och arbete för att montera dem. Testa alltid att begära in priser från några olika aktörer för att säkerställa att du får bästa möjliga pris för just din PVC-installation.

Diskutera gärna dessa och andra företag, eller ställ frågor i allmänhet på vår diskussionssida, där kan du prata  om allt från installationstips till olika fönstertyper.