Det finns en uppsjö av olika fönster på marknaden och det kan vara svårt att veta vilket fönster du ska välja. Fönstren ska ju så klart passa ditt hus, men gärna också spara såväl energi som ekonomi. För att välja rätt fönster till just ditt hus behöver du fundera på vilka kriterier du vill att dina fönster ska uppfylla.

Vill du spara pengar på fönsterbytet?

Vill du spara energi och få ner din elräkning är två- eller treglasfönster fyllda med ädelgas det bästa alternativet. För att ytterligare få ner energiförbrukningen bör du också se till att välja fönster med energisparglas. Ett energisparglas är belagt med ett tunt metallskikt som hjälper till att föra bort värme från fönstret, vilket fungerar energihämmande både under sommar-/ och vinterhalvåret. På vintern hålls värmen kvar inne i huset och minskar behovet av uppvärmning – och på sommaren stängs värmen ute och minskar behovet av kylning.

Ska dina fönster vara enkla att underhålla?

Vill du ha fönster som är enkla att tvätta och underhålla bör du satsa på fönster utan spröjs. Fönster av denna typ, med alla sina smårutor, är ofta både svåra och jobbiga att putsa. Beroende på vilket material fönsterkarmarna är tillverkade av kan det också bli tidskrävande att underhålla spröjsade fönster. Men har du ett äldre hus där det skulle se knasigt ut med moderna fönster, ska du så klart välja de fönster som du tycker passar huset bäst. Fönster med spröjs är klassiker av en anledning.

Fönster med spröjs

Ska du bara välja fönster som går att öppna?

Tänk på var du behöver kunna komma åt för att tvätta dina fönster, samt var du behöver kunna ventilera. Vissa fönster måste du kanske kunna öppna – andra inte. Här finns det pengar att spara genom att välja fasta fönster istället för öppningsbara. En nyhet på marknaden, för den som är lite lat, är självrengörande fönster, som dock brukar vara ganska dyra.

Här kan du läsa mer om självrengörande fönster: Glasbranschföreningen

Är du inte säker på om du behöver helt nya fönster? Läs vår artikel om fönsterrenovering, som kan vara ett alternativ till ett fönsterbyte.