Fönster som monteras på tak brukar kallas för takfönster eller takkupa och brukar ofta vara en efterkonstruktion. Om man inte haft turen att flytta in i ett hus eller lägenhet som har takfönster redan så är det ofta något som en önskar sig. Takfönster är dyrare än vanliga fönster att montera in men skapar ett ljusinsläpp och rymd som är omöjligt att få annars. Med nya fönster i taket får ditt rum en helt ny karaktär och det gör under för rummets känsla.

Ett beslut om att sätta in ett takfönster i ditt hus eller lägenhet skapar inte bara känsla och harmoni, det är även en bra investering inför en framtida försäljning. Då takfönster ses som en exklusiv ”detalj” som kräver en hel del pengar och tid i investering så är det enbart av godo att ha fönster installerat i taket. Har du en vind som du har gjort i ordning för boende kan takfönster göra en ofantligt stor skillnad, både i hur du upplever och känner, för rummet.

Olika varianter av takfönster

  • Takkupa – Ett fönster som är välvt eller pyramidformad. Passar på tak som är plana eller har en svag/liten lutning. Finns både som öppningsbara eller i ”låst” läge. Finns i olika modeller med olika förmågor till isolering.
  • Pivåfönster – Öppnas genom rotation. Kan i de flesta fall öppnas i 180 grader, är fästade i fönsterkarmen och roterar på den.
  • Överhängda / topphängda takfönster – Öppnas utåt och är fäst i fönsterkarmens överkant.
  • Kombinerat takfönster – Idag är det vanligt med fönstermodeller som kombinerar Pivåfönster med Överhängda fönster.
  • Takbalkong – Den övre halvan öppnas som ett vanligt takfönster. Sidoräcken fälls upp och bildar en liten balkong.

På sajten takfönster.n.nu kan du läsa mer om denna typ av fönster.

Vad du än vill ha för fönster, se till att komma i kontakt med professionella hantverkare. Be om en skräddarsydd bedömning för just ditt hus/lägenhet om vilken lösning som skulle passa. Fönsterproffs är en bra tjänst där du kommer i kontakt med professionella hantverkare och får offerter skickade till dig utan kostnad. Skicka din prisförfrågan